מתכונים

חזרה לכל הכתבות

תזונה נבונה לילדים רגישים לגלוטן

הילדים שלכם רגישים לגלוטן? זו בדיוק הכתבה עבורכם

תזונה נבונה לילדים רגישים לגלוטן

הילדים שלכם רגישים לגלוטן? זו בדיוק הכתבה עבורכם

מאת: עמלי מסיקה דיאטנית ראשית

הגלוטן הוא חלבון הדגן ומהווה חלק אינטגרלי מסוגים שונים של דגנים, כמו דגני חיטה ואחרים. נמצא כי אנשים מסוימים רגישים לאותם חלבונים וחשיפה אליהם גוררת סימפטומים הקשורים בדרך כלל לאי נוחות במערכת העיכול.
בנוסף, קיימים לא מעט אנשים שעל פי בדיקות מעבדה, אינם רגישים לגלוטן או חולי צליאק, אך הורדתו מהתפריט היומי תורמת להם להרגשת הקלה במערכת העיכול ומהווה עבור רבים דרך להימנע ממזונות שגורמים להם להשמנה – בצקים, שומנים וסוכרים למיניהם.

כשילדים רגישים לגלוטן או מאמצים את אורח החיים של הוריהם – הימנעות מגלוטן – חשוב לוודא כי התחליפים הניתנים להם תומכים בתפריט יומי מאוזן המכיל רכיבי תזונה החשובים לגדילה והתפתחות. כך למשל, אם במקום מאכלים המכילים דגנים מלאים מספקים להם מאכלים המבוססים על עמילנים, כמו עמילן תירס או עמילן תפוחי אדמה. בנוסף, יש לשים לב שמחזירים להם את הסיבים התזונתיים כפי שניתן למצוא בקוואקר בדרך קלה ופשוטה ע"י העשרת מאכלים קיימים וכמובן לא לשכוח ואת מגוון הוויטמינים והמינרלים המצויים בדגנים המלאים, ע"י מתן מזונות אחרים.


כיום המגוון של מוצרים ללא גלוטן קיים במס' גדול של קטגוריות מזון, כך שילד הרגיש לגלוטן יכול להרגיש כמו כולם וליהנות ממגוון המוצרים שילדים אוהבים, במיוחד לאור העובדה שגם קטגוריות מזון שלא סומנו בעבר ואינן מכילות גלוטן במתכון, כן מסומנות היום. בטח תשמחו לשמוע שגם קוואקר יצאו במהדורה ללא גלוטן שמתאימה למזון של הילדים ועשירה בסיבים תזונתיים.

אחת הדרכים להנחיל לילד את עקרונות התזונה הנבונה- היא לשתף אותו בתהליך ההכנה. ניתן לחפש יחד עם הילד מתכונים האהובים עליו גם אם הם מכילים גלוטן ויחד לתכנן כיצד הופכים אותם למתכונים ללא גלוטן. חשוב להעביר לו את המסר, שלעיתים מתכונים מסוג זה אף טעימים יותר, עשירים יותר תזונתית והאילוץ של ללא גלוטן יכול לעיתים להפוך ליתרון. 

ההערכה היא כי בנוסף ל2-3% באוכלוסייה המאובחנים כבעלי צליאק, בין 8-12% נמנעים מגלוטן מסיבות אחרות. יש לשים לב כי התנהלות עם תפריט נטול גלוטן לאורך זמן יכולה לייצר חסרים תזונתיים הנובעים לא רק מהסרת הגלוטן מהתפריט היומי, אלא גם מהסרתם של רכיבי תזונה רבים המצויים בדגנים המלאים. כך למשל אנשים הבוחרים להחליף את המזונות שהכילו גלוטן במזונות כמו אורז לבן, פסטה ללא גלוטן, פשטידות ומאפים המבוססים על עמילנים, מוותרים בדרך זו על מגוון סיבים תזונתיים, וויטמינים ומינרלים רבים.


חשוב, לכן, לשים לב לא רק למה לא אוכלים, אלא בעיקר למה כן.

 

>> מחפשים מתכונים ומוצרים ללא גלוטן?  למתכונים ללא גלוטן עם קוואקר